Filme

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film Documentar fARAD va avea ca temă Celebritatea și se va derula în perioada 4-8 octombrie 2017 la Cinema Arta, Arad.

Ce este celebritatea? Să îți faci un nume, să ai renume, să te consideri un star. Renumele este, de fapt, o ficțiune, un alias, o mască. Răspunzând unei întrebări în fața unei săli arhipline de fani, Angela Similea șarja: „Îmi puneți această întrebare mie sau adevăratei Angela Similea?!" Documentarele complică lucrurile și mai mult: când autorii de film documentar vor să deconstruiască ficțiunea celebrității, se întâmplă să compună alte ficțiuni.

Filmele de anul acesta de la fARAD arată ambele fețe ale celebrității: cea purtată ca o mască sub reflectoare (ABBA), dar și cea construită de niște umili profesori de muzică care fac și sunt ei înșiși staruri (Kinders). Filmul de deschidere, Risc (regizat de Laura Poitras, al cărei CitizenFour, premiat cu Oscar, a fost prezentat la fARAD acum doi ani), face doar in aparență portretul lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. De fapt, documentarul e o poveste neliniștitoare despre relația fiecăruia dintre noi cu celebritatea și a riscului de a cădea în plasa iluziilor și ficțiunilor. Erin Casper, monteurul filmului, este unul din invitații speciali ai acestei ediții.

Festivalul abordează și alte ipostaze ale notorietății, de la ascensiunea clasică a unei vedete din fotbal (Ascensiunea lui Zlatan), printr-un thriller despre pericolele faimei în Coreea de Nord (Despotul și îndrăgostiții), până la o meditație asupra relației dintre singurătate și celebritate (Tokyo Idols), sau o tragicomedie despre amestecul îmbătător de politică, sex și mass-media din New York (Weiner).