Înscriere

fARAD este un eveniment fondat în 2014 de Romanian Film Initiative / Asociația Film ETC. (Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu), produs în parteneriat cu 111 Film, sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad.  Direcţia artistică: Mona Nicoară.

Cea de-a treia ediție a festivalului de film documentar fARAD (6-9 octombrie 2016) lansează un laborator creativ unic destinat profesioniștilor filmului documentar, constituit dintr-un atelier practic concentrat pe relația dintre componenta tehnică și cea artistică în documentarul creativ de cinema, cu tema Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă (trainer Dana Bunescu) și seminarii cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților. Inițiativa a fost dezvoltată ca urmare a cererilor venite din partea tinerilor documentariști din jurul festivalului.

În acest fel, fARAD-ul se transformă și într-un laborator prin care noua generație de documentariști are acces la un set de experiențe intensive cu profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea internațională a documentariștilor. Participanții selecționați de un grup format din board-ul festivalului fARAD și mentorii invitați la ateliere vor fi expuși nu doar la informații de ordin tehnic sau formal, dar și la o întreagă rețea de sprijin profesional și mentorat continuu.

Laboratorul se va derula pe întreg parcursul celor patru zile de festival, cu trei ore dimineața dedicate sunetului – atelier practic cu Dana Bunescu (10.00 – 13.00) și trei ore după prânz dedicate proiectelor în dezvoltare (14.00 – 17.00) – sesiuni de feedback creativ pe proiecte din partea invitaților speciali ai festivalului.

Absolventă UNATC, Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească. Pe lângă filme de ficțiune, Dana Bunescu este pasionată și de montajul de film documentar și producția, montajul și design-ul de sunet. Notabile în acest sens sunt creditele sale pentru Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu și Things We Said Today (în lucru) — ambele de Andrei Ujică, precum și documentarul filmat în stil cinéma vérité de Laura Căpățână, Aici… adică acolo, câștigător la TIFF 2013. 

Temele abordate în cadrul atelierului practic sunt:

 • planificarea și înregistrarea sunetului în producție, în priză directă,
 • principii pentru montajul de sunet în documentar,
 • prelucrarea sunetului din materiale de arhivă, 
 • reconstrucția sunetului pentru materiale brute mute, și
 • designul de sunet în documentar (fără a atinge muzica și scoring). 

Pe lângă demonstrații și ilustrații din diverse filme, se va recurge și la o serie specifică de exerciții practice menite să extindă capacitatea tehnică și imaginația creativă a tinerilor documentariști și să înarmeze participanții pentru dezvoltarea și producția propriilor proiecte.

Participanți și selecție

Laboratorul se adresează creatorilor de filme documentare, producătorilor, editorilor, sunetiștilor, autorilor, redactorilor şefi sau altor profesionişti de televiziune sau mass-media din România interesați de proiecte creative de film documentar şi formate inovatoare de non-ficţiune, și care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar, și care au în prezent un proiect în dezvoltare.

Cei interesaţi sunt rugați să se înscrie trimițând formularul de înscriere și materialele precizate la adresa laborator@farad.ro până la data de 12 septembrie 2016, inclusiv.

Vor fi acceptate maxim 8 proiecte participante, cu maxim doi participanți pentru fiecare proiect, iar anunțul selecției finale a participanților va fi făcut cel târziu 19 septembrie 2016.

Aplicațiile vor include: 

 • formular de înscriere,
 • CV și filmografie completă,
 • un documentar realizat de aplicant (încărcat pe vimeo / youtube cu parolă)
 • un scurt eseu despre viziunea creativă a tânărului cineast (maximum 1000 de cuvinte),
 • un pitch de o pagină pentru un proiect de documentar propus pentru dezvoltare (indiferent de lungime - scurtmetraj sau lungmetraj documentar), împreună cu
 • un material de minim 10 minute pentru proiectul propus pentru dezvoltare (încărcat pe vimeo / youtube cu parolă).

Participarea la laborator, utilizarea echipamentelor de sunet pe durata atelierului practic  și cazarea sunt gratuite pentru toți participanții selectați, care își vor asigura costurile de deplasare la Arad și masa pe durata laboratorului.

Participanții se obligă să crediteze Laboratorul fARAD la finalizarea documentarelor cu mențiunea: "Un documentar dezvoltat cu participarea Laborator fARAD 2016".

Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați:

Mirona Radu – laborator@farad.ro / 0726.694.435