fARAD la UrbanEye | București 

6-10 noiembrie 2019
ARCUB & Cinema Elvire Popesco, București

Pentru prima dată, fARAD se extinde la București, unde vom co-prezenta în cadrul Festivalului UrbanEye câteva din titlurile prezentate în premieră la fARAD 6. "Harta și teritoriile”, tema acestui an, se regăsește în constelația acestui eveniment anual dedicat orașului.

Proiecțiile, ce se vor derula la Cinema Elvire Popesco și ARCUB, vor fi completate de o dezbatere despre oraș ca subiect cinematografic, împreună cu Revista Zeppelin. Proiectul fARAD @ UrbanEye este realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte și cu sprijinul ARCUB.

Cea de-a șasea ediție UrbanEye Film Festival se desfășoară între 6-10 noiembrie, având în prim plan filme și evenimente care aduc în discuție relația dintre oraș și natură.

---------------------------------------------------------------------------------------
PROGRAM PROIECȚII:


joi, 7 noiembrie, 19:00, ARCUB
LUMEA DE LA PICIOARELE TALE / THE WORLD BEFORE YOUR FEET
Regia: Jeremy Workman (SUA, 2018, 95’. SXSW – Competiție)Lumea de la picioarele tale spune povestea neobișnuită a lui Matt Green, care a renunțat la locul său de muncă, la apartament și la majoritatea bunurilor sale, pentru a face un experiment: să străbată integral străzile New York-ului. Fără să știe exact din ce motiv, de peste șase ani a parcurs mai mult de 13.000 kilometri de bulevade, străzi și alei, descoperind frizerii și parcuri, cimitire, plaje și poduri, dobândind o cunoaștere profundă a istoriei orașului și a diversității locuitorilor săi.


vineri, 8 noiembrie, 19:00, ARCUB
Orașul ca personaj de cinema – o conversație cu Paul Negoescu, Tudor Mircea și Ștefan Ghenciulescu, moderată de Corina Șuteu

Urmată de proiecția filmului:
HAVANA, DE LA ÎNĂLȚIME / HAVANA, FROM ON HIGH
Regia: Pedro Ruiz (Canada, 2018, 80’. HotDocs 2019 – Competiția oficială)Lipsa majoră de locuințe din cartierul Centro Habana a împins orașul tot mai sus, forțând multe persoane să locuiască în case improvizate pe acoperișurile clădirilor. Documentarul urmărește poveștile unora dintre acești rezidenți și ingeniozitatea lor în a găsi soluții problemelor cu care se confruntă, într-o continuă luptă pentru supraviețuire. De la înălțime, acești locuitori ai acoperișurilor rămân martori ai unei societăți în continuă schimbare, după mai bine de 58 de ani de guvernare revoluționară.


duminică, 10 noiembrie, 15:00, Cinema Elvira Popescu
ORAȘUL ASCUNS / THE HIDDEN CITY
Regia: Victor Moreno (Spania, 2018, 80’. IDFA – Competiția oficială, Sevilla)O călătorie vizuală hipnotică, Orașul ascuns ne poartă prin subteranele Madridului, într-un labirint de tuneluri, încăperi cu bolți uriașe și șine de tren. Documentarul lui Victor Moreno ne duce într-o lume ruptă de repere familiare, transformând lumea care există în adâncul marelui oraș într-un spațiu profund bizar, parcă desprins dintr-un viitor distopic din paginile unui roman SF. Sub realitatea zgomotoasă a străzilor și trotuarelor madrilene, o lume nevăzută pulsează în propriul ei ritm.


duminică, 10 noiembrie, 19:00, Cinema Elvira Popescu
TIMEBOX
Regia: Nora Agapi (România, 2018, 73’. Astra, Jihlava)
PROIECȚIE SPECIALĂ accesibilă și persoanelor cu deficiențe de vedere. În parteneriat cu Fundația Cartea călătoareFilmul prezintă un portret intim al tatălui regizoarei, profesorul Ioan-Matei Agapi, fotograf și cameraman din Iași, în vârstă de 80 de ani, deținător al unei colecții unice de filme 16mm și fotografii care documentează aproape 50 de ani din istoria orașului. Prin juxtapunerea imaginilor de arhivă cu cele din prezent, Nora Agapi aduce împreună în spațiul apartamentului neconvențional al tatălui său diferite perioade de timp, reușind să reînvie trecutul, dar și să păstreze viu un prezent incert, sortit să dispară în orice clipă.

 

Bilete
Accesul la proiecțiile de film se face pe baza unui bilet individual sau a unui abonament UrbanEye. Biletul pentru proiecția „Havana, de la înălțime” include și participarea la dialogul „Orașul ca personaj de cinema”. Biletele pot fi achiziționate online prin Eventbook.