Arad/București, 26 iulie 2017: Au început înscrierile la Laborator fARAD - ateliere intensive cu mentori reputați ai documentarului mondial, printre care Dana Bunescu și Erin Casper

Arad/București, 26 iulie 2017 – Laboratorul fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 3–8 octombrie 2017 în cadrul festivalului de film cu același nume. Destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, laboratorul abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema, preluând modelul unor programe asemănătoare desfășurate de Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA.

fARAD este un eveniment fondat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu și a Romanian Film Initiative, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și co-curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov). Direcția artistică a festivalului aparține Monei Nicoară. Partenerii festivalului sunt 111 Film (Eugen Lumezianu) și Asociația Culturală pentru Educație prin Artă. Pentru acest laborator Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a primit sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Laboratorul fARAD 2017 este constituit dintr-un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu pe durata a șase zile, având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă, și un seminar despre Storytelling și montajul de documentar susținut de Erin Casper (SUA). Acestora li se adaugă sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților.

Laboratorul se adresează creatorilor de filme documentare, producătorilor, editorilor, sunetiștilor, autorilor, redactorilor şefi sau altor profesionişti de televiziune sau mass-media din România interesați de proiecte creative de film documentar şi formate inovatoare de non-ficţiune, care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar, și care au în prezent un proiect în dezvoltare.

Participarea la laborator, utilizarea echipamentelor de sunet pe durata atelierului practic și cazarea sunt gratuite pentru toți participanții selectați.

Mai multe detalii despre program și formularul de înscriere sunt disponibile pe site-ul www.farad.ro. Cei interesați sunt rugați să se înscrie trimițând formularul de înscriere și materialele solicitate la adresa laborator@farad.ro până la data de 5 septembrie 2017, inclusiv.

Vor fi acceptate maximum 8 proiecte participante, cu maximum doi participanți pentru fiecare proiect, iar selecția finală a participanților va fi anunțată în data de 12 septembrie 2017.

Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească (câștigătoare a Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2017 pentru montajul filmului Ana, Mon Amour, regizat de Călin Peter Netzer), dar și o pasionată de montajul de film documentar și producția, montajul și design-ul de sunet. Notabile în acest sens sunt creditele sale pentru Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu și Things We Said Today (în lucru) — ambele de Andrei Ujică, precum și documentarul filmat în stil cinéma vérité de Laura Căpățână, Aici… adică acolo, câștigător la TIFF 2013.

Nominalizată la Emmy, Erin Casper a montat cel mai recent filmul Risk al regizoarei Laura Poitras, câștigătoare la Oscar pentru CitizenFour. Alte credite includ American Promise, care a câștigat Premiul Special al Juriului la Sundance în 2013; The Last Season, nominalizat la Independent Spirit Awards în 2015; The New Black, nominalizat la NAACP Image Award; și Școala Noastră, câștigător la AFI Docs; precum și documentare scurte pentru Vanity Fair, Field of Vision, New York Times Op-Docs și The Intercept. Erin a fost mentor și participant la laboratoarele de montaj și producție de la Sundance și Independent Filmmaker Project și a fost prima câștigătoare a prestigioasei burse de montaj Karen Schmeer.

Pentru mai multe informații despre Laborator fARAD, vă rugăm să consultați site-ul www.farad.ro sau să trimiteți întrebările dumneavoastră la laborator@farad.ro.

Descărcați:
1. Comunicatul în format word
2. Fotografie 1 - fARAD Lab 2016. Credit foto: Ciprian Hord (Avangarda Crepusculară)
3. Fotografie 2 - fARAD Lab 2016. Credit foto: Ciprian Hord (Avangarda Crepusculară)

Contact:
Mirona Radu – laborator@farad.ro / 0726.694.435
Web: www.farad.ro