Un festival de film documentar original în peisajul național și regional, fARAD explorează diverse forme cinematografice de reprezentare a realității, propunând publicului filme documentare, hibride și experimentale recente, recunoscute în marile festivaluri internaționale.

Organizat de o echipă cu experiență care include programatori și producători ai festivalului de film românesc din New York, Making Waves, și ai Festivalului Internațional de Film Transilvania, fARAD este dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă.

fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Asociației Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Insula 42 (fostă Asociația Film ETC, producător general Oana Radu, director artistic Dimitris Kerkinos și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-fondatori: Mona Nicoară și 111 Film.

Festivalul internațional de film documentar fARAD revine la Arad între 22-26 noiembrie 2023 pentru a zecea ediție la Cinema Arta și în alte spații arădene care vor găzdui atât proiecții de film în prezența unor invitați din țară și din străinătate, cât și evenimente speciale arondate tematicii din acest an „Om bogat, om sărac”. Mai multe detalii despre tematica și programul din acest an

Un moment important al festivalului este Laboratorul fARAD, dedicat tinerilor documentariști, ajuns în acest an la a opta ediție. Și în acest an Laboratorul se va derula în formatul care l-a consacrat, incluzând sesiuni de feedback pe proiectele în dezvoltare ale participanților și un atelier practic intensiv dedicat sunetului de film documentar ca parte din viziunea creativă, susținut de Dana Bunescu, unul din cei mai importanți editori și designeri de sunet din industria de film din România. Mai multe informații despre program și înscriere

Cea de-a 10-a ediție este organizată în parteneriat cu TypopassageTM, Librăria La Două Bufnițe, Institutul Francez din Timișoara, Asociația Doar Mâine și cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România, al Dacin Sara, al Fundației Alber și al Asociației Culturale Contrasens. Parteneri media: Observator cultural, Revista 22, Critic Arad, Special Arad și TV Arad.