În 2023, Festivalul Internațional de Film Documentar fARAD – co-produs de Insula 42 și Centrul Municipal de Artă Arad / Primăria Arad – a împlinit zece ani. Cu acest prilej, echipa festivalului a organizat un vot în rândul comunității de cineaști, participanți și mentori ai festivalului spre a stabili un Top 10 al celor mai bune documentare românești post-1989, pe care l-a anunțat în închiderea fARAD 10, dar și o expoziție în spațiul public dedicată designerului Milton Glaser.
În 2024, Insula 42 și TypopassageTM aduc în premieră la București lucrările lui Milton Glaser, legenda designului grafic american. Glaser face subiectul unei expoziții-eveniment: Art is Work, o extensie specială a Festivalului Internațional de Film Documentar fARAD, al cărui top 10 aniversar va fi proiectat pentru iubitorii de film documentar din capitală.
Prin expoziție și prin seria de proiecții și conversații la ARCUB a Top 10 documentare românești post 1989 (votate de comunitatea fARAD cu prilejul ediției aniversare), Insula 42 inițiază un demers de recuperare și promovare a excelenței în design grafic și film documentar, două dintre formele de artă vizuală subevaluate în forța lor.
I ❤ DOC este produs de Insula 42 în colaborare cu TypopassageTM și în parteneriat cu ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, The Institute și Universitatea Națională de Arte București. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Cu sprijinul Dacin Sara.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Cu ocazia fARAD 10, echipa festivalului a organizat în 2023 un vot în rândul comunității de cineaști, participanți și mentori ai festivalului spre a stabili un Top 10 al celor mai bune documentare românești post-1989, pe care l-a anunțat în închiderea ediției:
#01 • Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (Andrei Ujică, 2010)
#02 • Toto și surorile lui (Alexander Nanau, 2014)
#03 • Acasă (Radu Ciorniciuc, 2020)
#04 • Colectiv (Alexander Nanau, 2019)
#05 • Ouăle lui Tarzan (Alexandru Solomon, 2017)
#06 • Crulic – Drumul spre dincolo (Anca Damian, 2011)
#07 • Timebox (Nora Agapi, 2018)
#08 • Asta e (Thomas Ciulei, 2001)
#09 • Născuți la comandă. Decrețeii (Florin Iepan, 2005)
#10 • Țara moartă (Radu Jude, 2017)
Într-un spin-off la București dedicat documentarului românesc, Insula 42 vă invită între 17-20 mai 2024 la ARCUB - Hanul Gabroveni la un micro-festival de vizionare a filmelor documentare din top, alături de conversații, sub titlul I ❤ DOC: Top 10 cele mai bune documentare românești post-1989.
„I ❤ DOC e un top subiectiv, pentru că e al comunității fARAD; dacă o altă comunitate și-ar propune un astfel de top, probabil că titlurile ar diferi pe ici pe colo, însă nu cred că în părțile esențiale. Topul de față e, de fapt, un demers necesar pentru o discuție – chiar și în contradictoriu –, într-un moment în care foarte mulți profesioniști militează pentru documentar sub acest slogan, documentarul contează. E un prilej menit să dea o importanță genului, să inițieze o conversație cu implicații sociologice și să scoată la iveală niște vârfuri.” – Mihai Chirilov, consultant artistic fARAD
Proiecțiile vor fi însoțite de conversații cu realizatori și alți invitați speciali: regizorii Nora Agapi, Thomas Ciulei, Radu Jude, Alexandru Solomon și actorul Vlad Ivanov.
Calendarul evenimentului:
Sâmbătă, 18 mai
Duminică, 19 mai
Luni, 20 mai
Toate proiecțiile au loc la
ARCUB - Hanul Gabroveni, Sala mare (Strada Lipscani 84-90, București)
Biletele sunt disponibile prin Eventbook și la intrarea în sală.
Tarif bilet proiecție individuală: 20 lei – tarif general / 15 lei – tarif redus pentru elevi, studenți, pensionari
Tarif abonament 4 bilete: 60 lei – tarif intreg / 45 lei – tarif redus (elevi, studenți, pensionari)
###
Insula 42 și TypopassageTM aduc în premieră la București lucrările lui Milton Glaser, legenda designului grafic american. Glaser face subiectul unei expoziții-eveniment: Art is Work, o extensie specială a celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar fARAD, al cărui Top 10 dedicat documentarului românesc va fi de asemenea proiectat pentru iubitorii de film documentar din capitală. Întregul concept este produs de Insula 42 și reunit sub formula I ❤ DOC.
Expoziția Milton Glaser: Art is Work, curatoriată de graphic designerul timișorean Ovidiu Hrin (TypopassageTM), se desfășoară între 16 mai și 2 iunie la galeria Amzei Creative Corner și cuprinde o selecție de aproape 50 de afișe originale din opera lui Glaser.
TypopassageTM a intrat în posesia acestei colecții de excepție grație donației făcute de designerul newyorkez Mirko Ilić, poate cel mai apropiat coleg & și prieten pe care l-a avut Milton Glaser. Ilić și Hrin vor fi prezenți la București în deschiderea expoziției, în cadrul căreia vor susține o conferință, dar și un workshop dedicat designului de afiș. Aceste evenimente se vor derula sub genericul Citizen Designer, subliniind rolul designului ca motor al schimbării sociale.
Milton Glaser: Art is Work reprezintă un context unic de reconectare la emoția frumosului, redescoperită în bucuria formelor și culorilor, în dragostea pentru desen și pasiunea pentru litera tipografică, în umorul inteligent și ideile geniale, toate definitorii artistului. Cel considerat personificarea designului grafic american a dat unele dintre cele mai recognoscibile și memorabile exemple de măiestrie creatoare – campania I ❤ NY, fondarea New York Magazine, sigla DC Comics, posterul psihedelic cu profilul lui Bob Dylan etc. – și a schimbat fundamental felul în care ne raportăm la relația dintre limbajul vizual și lumea în care trăim.
Parte din expoziție va fi și proiecția filmului Milton Glaser: To Inform and Delight (r. Wendy Keys, 2008, SUA), un documentar prin care îl vom cunoaște pe Glaser dincolo de lucrări, în convingerile sale atât de originale despre artă, viață și menirea designului de a fi un act civic pus în slujba binelui.
Calendarul evenimentelor conexe expoziției Milton Glaser: Art is Work:
Expoziția se poate vizita până duminică, 2 iunie:
L-V 12:-22:00
S-D 10:00-22:00
Accesul este liber.
###
Participă la atelierul Citizen Designer, unde accentuăm importanța responsabilității sociale ca piatră de temelie a designului grafic! Implică-te în exerciții practice care îmbină estetica cu etica, subliniind rolul designului ca motor al schimbării sociale. Învață cum îți poți dezvolta practica și procesul creativ prin incorporarea valorilor sociale.
Perioada: 17-21 mai
(vineri, 17 mai, 14:30-17:30 // sâmbătă, 18 mai, 10-13 & 14:30-17:30 //
luni, 20 mai, 10-13 & 14:30-17:30 // marți, 21 mai, 10-13)
Atelierul este precedat în 17 mai, de la ora 11, de o conferință susținută de Mirko Ilić și Ovidiu Hrin
Locul desfășurării: UNArte – Departamentul Design
(Calea Griviței 28, Sala 20, Design Grafic)
Atelierul este deschis studenților din anii terminali și tinerilor graficieni. Cei interesați sunt rugați să trimită până la data de 11 mai portofoliul și o scrisoare de intenție pe adresa atelier [at] insula42.ro, selecția urmând a fi anunțată în data de 13 mai. Participarea la atelier este gratuită.
Mirko Ilić este o figură renumită în sfera mondială a designului grafic și colaborator de lung termen al lui Milton Glaser. Prin studioul său de creație din New York York a realizat de la publicații și identități până la postere, în mare parte în Statele Unite, dar și pe plan internațional. Creațiile sale de design și ilustrație sunt incluse în colecțiile Muzeului de Artă Modernă din New York și ale Muzeului de Artă Modernă din San Francisco. Mirko Ilić este totodată inițiatorul și curatorul expoziției itinerante de poster TOLERANCE POSTER SHOW, care prezintă din 2017 designeri din întreaga lume interesați de design ca formă de activism. A fost, de asemenea, profesor la Școala de Arte Vizuale din New York. https://mirkoilic.com
Născut în 1977 la Timișoara, Ovidiu Hrin este un graphic designer timişorean, fondator al studioului Synopsis (activ din 2001) și curator al muzeului de artă tipografică TypopassageTM (începând cu 2011). Susține conferințe și coordonează ateliere de design grafic şi de caligrafie. Este o prezență constantă în cadrul bienalelor, expozițiilor și în paginile publicaţiilor de design internaționale. Deține numeroase distincții internaționale acordate de bienale și concursuri de design grafic. Este membru al organizațiilor profesionale AIGA, Type Directors Club și Graphis, SUA. www.facebook.com/ovidiu.hrin | www.instagram.com/ovidiu_hrin
Atelierul se derulează în cadrul proiectului I ❤ DOC, un spin-off al celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar fARAD ce aduce în dialog două demersuri de recuperare și promovare a excelenței în artele vizuale: expoziția de afișe originale Milton Glaser: Art is Work (act II), curatoriată de Ovidiu Hrin (TypopassageTM) și găzduită între 16 mai – 2 iunie de Amzei Creative Corner și Top 10 documentare românești post-1989 (votate de comunitatea fARAD cu prilejul ediției aniversare) (ARCUB Gabroveni, 17-20 mai).
###
I ❤ DOC este un spin-off al celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar fARAD. I ❤ DOC este produs de Insula 42 în colaborare cu TypopassageTM și în parteneriat cu ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, The Institute și Universitatea Națională de Arte București. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Cu sprijinul Dacin Sara.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.