Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film Documentar fARAD a avut ca temă Celebritatea și s-a derulat în perioada 4-8 octombrie 2017 la Cinema Arta, Arad.
Ce este celebritatea? Să îți faci un nume, să ai renume, să te consideri un star. Renumele este, de fapt, o ficțiune, un alias, o mască. Răspunzând unei întrebări în fața unei săli arhipline de fani, Angela Similea șarja: „Îmi puneți această întrebare mie sau adevăratei Angela Similea?!" Documentarele complică lucrurile și mai mult: când autorii de film documentar vor să deconstruiască ficțiunea celebrității, se întâmplă să compună alte ficțiuni.
Filmele de anul acesta de la fARAD arată ambele fețe ale celebrității: cea purtată ca o mască sub reflectoare (ABBA), dar și cea construită de niște umili profesori de muzică care fac și sunt ei înșiși staruri (Kinders). Filmul de deschidere, Risc (regizat de Laura Poitras, al cărei CitizenFour, premiat cu Oscar, a fost prezentat la fARAD acum doi ani), face doar in aparență portretul lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. De fapt, documentarul e o poveste neliniștitoare despre relația fiecăruia dintre noi cu celebritatea și a riscului de a cădea în plasa iluziilor și ficțiunilor. Erin Casper, monteurul filmului, este unul din invitații speciali ai acestei ediții.
Festivalul abordează și alte ipostaze ale notorietății, de la ascensiunea clasică a unei vedete din fotbal (Ascensiunea lui Zlatan), printr-un thriller despre pericolele faimei în Coreea de Nord (Despotul și îndrăgostiții), până la o meditație asupra relației dintre singurătate și celebritate (Tokyo Idols), sau o tragicomedie despre amestecul îmbătător de politică, sex și mass-media din New York (Weiner).
EVENIMENTE SPECIALE
Excepția culturală sau de ce nu vrem ca Pinocchio să se înece, o conferință susținută de Corina Șuteu [Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad]
Termenul de „excepție culturală” este un concept politic al anilor ‘80, a cărui revenire în aria publică europeană s-a petrecut în anii ‘90 și 2000 cu prilejul reluării negocierilor Tratatului de liber schimb între Europa și SUA. Cum a luat naștere acest concept, cine „l-a inventat”, ce consecințe benefice are el asupra supraviețuirii diversității culturale, de ce este mereu filmul pe masa negocierilor comerciale între SUA și Europa – sunt câteva dintre întrebările pe care le va adresa conferința.
Ce este notorietatea într-o lume în care fiecare poate fi faimos pentru 15 minute [KF Arad]
Într-o conversație liberă, Corina Șuteu, Mona Nicoară, Mihai Chirilov și invitații festivalului vor discuta despre cine, de ce, cum te face să devii celebru, dacă e același lucru să fii de notorietate sau să fii faimos, dacă mai există notorietate în lumea de azi și dacă hiperbola comunicării n-a ucis de fapt însăși noțiunea de celebritate.
Proiecții speciale [Cinema Grădiște]
Printre noutățile ediției din 2017 se numără proiecțiile de la Cinematograful Grădiște, una dintre sălile de film relansate în 2017 la inițiativa Primăriei Municipiului Arad.
Proiecție specială ABBA & Petrecere [Cinema Arta & Cafeneaua Literară Joy’s]
ABBA este unul dintre primele documentare care s-au putut vedea în România la cinematograf, pe ecran mare. Filmul este un hibrid construit în jurul unui pretext ficțional — un interviu constant ratat și amânat cu un DJ local — care permite urmărirea întregului turneu al trupei prin Australia, într-un moment de vârf al carierei cvartetului, dar și a isteriei fanilor care îl înconjoară — 1977. Proiecția este urmată de petrecerea de închidere.
LABORATORUL FARAD
Cea de-a doua ediție a Laboratorului fARAD s-a derulat între 3-8 octombrie 2017 în cadrul festivalului cu același nume, beneficiind și de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, și a adus împreună 12 tineri documentariști: Cristina Haneș și Isabella Rinaldi (cu proiectul A rifle and a bag), Iulia Stoian și Maria Bălănean (Invizibilii), Andreea Dumitriu (La rând pentru o minune), Mihnea Rareș Hanțiu și Marius M. Bogdan, (No Body), Lucian Mircu și Mircea Gherase (Superhombre). Andra Tarara și Maria Salomia s-au reîntors la Laborator cu scurtmetrajul Despre moarte, dezvoltat în cadrul Laboratorului fARAD 2016 și inclus în selecția TIFF 2018. Regizorii Magnus Gertten (Suedia), Pascale Lamche (Marea Britanie), Alexandru Belc, Titus Muntean, alături de mentorii Dana Bunescu și Erin Casper (SUA), care a susținut în cadrul Laboratorului un seminar despre Storytelling și montajul de documentar, alături de echipa festivalului reprezentată de criticul de film Mihai Chirilov și de președintele festivalului, Corina Șuteu, au oferit sprijin creativ pe proiectele în dezvoltare ale participanților.
Descărcați broșura celei de-a 4-a ediții