Cea de-a opta ediție a Festivalului internațional de film documentar fARAD a avut loc între 2 și 5 septembrie 2021 la Sala mare a Cinema Arta din Arad, propunând o selecție de titluri reunite sub tema „Libertate”.
"Concentrându-se pe explorarea noțiunii de libertate, selecția din acest an include șapte documentare ce surprind eforturile oamenilor de a se elibera de forțele represive care le afectează existența – fie că încearcă să se elibereze de politicile de stat tiranice sau să evadeze de sub opresiunea tradiționalistă, să se exprime pe ei înșiși în moduri diferite sau să aleagă traiul retras în sălbăticie pentru a găsi liniștea interioară, inspirația sau vindecarea de traume individuale, căutarea libertății și importanța alegerii personale, indiferent de prețul plătit, sunt ceea ce ne ajută să mergem mai departe și să ne păstrăm umanitatea." - Dimitris Kerkinos, director artistic
„Suntem în plin proces de transformare a societății omenești, așa cum o știam, și este cu atât mai vital să vedem arta ca pe o reinterpretare plină de sens a acestei transformări. Documentarele sunt, dintr-o astfel de perspectivă, forme artistice de neînlocuit”, afirmă Corina Șuteu, președintele fARAD.
Cele șapte filme din selecție au putut fi vizionate la sala mare de la Cinema Arta din Arad, cu participarea specială a regizorilor Marianna Kakaounaki (Grecia), Nikolaj Møller (Danemarca), Bogdan Pușlenghea și Ovidiu Zimcea (România):
Conceptul original și grafica afișului fARAD 8 îi aparțin lui Ovidiu Hrin, art director și artist multidisciplinar din Timișoara. Ovidiu a studiat arhitectura și design-ul comunicațional. A susținut cursuri și workshop-uri în Europa, e fondatorul Synopsis(media) și este membru al Type Directors Club New York, American Institute of Graphic Arts și al Graphis International. Creațiile sale au obținut premii prestigioase în întreaga lume: European Design Awards, European Logo Design Awards, Golden Bee Global Design Biennial, Graphis Design Awards etc.
Laboratorul fARAD
Cea de-a șasea ediție a Laboratorului fARAD s-a derulat într-un format restrâns exclusiv online, invitând trei proiecte în dezvoltare să participe la sesiuni de feedback creativ susținute de Dana Bunescu (monteur, sound designer), Laurențiu Damian (regizor) și de echipa creativă a festivalului, reprezentată de Corina Șuteu (președinte) și Mihai Chirilov (consultant artistic):