Presă

fARAD aniversează 10 ani de existență cu un program special sub genericul „Om bogat, om sărac”, o gală a filmului documentar românesc, evenimente atractive, parteneriate cu organizații culturale prestigioase și invitați din străinătate și din țară. Program complet! (22-26 noiembrie, Cinema Arta, Arad)

Arad/București, 17 noiembrie 2023 — Începe Festivalul internațional de film documentar fARAD! Între 22 și 26 noiembrie, Aradul redevine, pentru o săptămână, capitala filmului documentar din România. Publicul este invitat să participe la cinci zile de proiecții și evenimente speciale sub genericul „Om bogat, om sărac”, alături de invitați speciali și personalități autohtone

fARAD 10: 15 documentare reunite sub tema „Om bogat, om sărac” vor fi proiectate în premieră anul acesta la Arad (22-26 noiembrie, Cinema Arta)

Arad/București, 17 octombrie 2023 — Festivalul internațional de film documentar fARAD se întoarce toamna aceasta la Arad cu cea de-a 10-a ediție, prezentând între 22 și 26 noiembrie la Cinema Arta un program de 15 titluri (11 lungmetraje și patru scurtmetraje) grupate sub tema „Om bogat, om sărac”. 

fARAD aniversează 10 ani de existență și revine toamna aceasta la Arad pentru cinci zile de proiecții și evenimente speciale, reunite sub tema „Om bogat, om sărac” (22-26 noiembrie, Cinema Arta, Arad) 

Arad/București, 28 septembrie 2023: Festivalul internațional de film documentar fARAD revine toamna aceasta la Arad pentru cea de-a 10-a ediție! Publicul este invitat să participe la cinci zile de proiecții și evenimente speciale, care vor transforma temporar orașul de pe Mureș în capitala filmului documentar din România.  

Caută și vei găsi! 11 documentare de investigație la fARAD 9. Laboratorul fARAD revine (7-11 septembrie, Cinema Arta, Arad & Institutul Francez Timișoara)

Arad/București, 31 august 2022 – Festivalul internațional de film documentar fARAD dedică cea de-a noua ediție documentarului de investigație, cu 11 filme venite de la marile festivaluri internaționale, majoritatea prezentate în premieră în România. Proiecțiilor principale derulate între 7-11 septembrie la Cinema Arta din Arad li se adăugă două proiecții speciale la Timișoara, în 7 și 9 septembrie, organizate în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara și găzduite de Grădina Institutului. Laboratorul fARAD dedicat tinerilor documentariști revine, pentru cea de-a șaptea ediție, la Arad, în formatul care l-a consacrat.

Arad/București, 25 iulie 2022: “Caută și vei găsi!” Documentarul de investigație în focus la fARAD 9 (7-11 septembrie, Cinema Arta, Arad & Institutul Francez Timișoara)

Arad/București, 25 iulie 2022 – Festivalul internațional de film documentar fARAD revine la Arad între 7-11 septembrie 2022 pentru a noua ediție, dedicată documentarului de investigație. Festivalul se extinde, în acest an, și la Timișoara, cu două proiecții speciale, organizate în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara.  

Arad/București, 19 mai 2022: CLUB FARAD. Proiecții speciale de filme documentare la Cinema „Arta“ din Arad

Arad/București, 19 mai 2022 – Prima ediție a Club fARAD, un preambul al Festivalului internațional de film documentar cu același nume, ajuns la a 9-a ediție, va avea loc în 27 mai 2022, de la ora 19.00, la Cinema „Arta“ din Arad. Evenimentul reia lunar o serie dintre titlurile importante ale edițiilor trecute.

Arad/București, 26 august 2021: Evenimente online și offline la fARAD 8. Continuă fARAD Lab 6!

Arad/București, 26 august 2021 – Selecția oficială a documentarelor fARAD 8 va fi completată de o discuție live cu Adina Pintilie, Radu Muntean și Mircea Cantor, un nou „Salon Insula 42”. Laboratorul fARAD continuă cu cea de-a 6-a ediție și se va desfășura online.

in.Tm. / 19 nov. 2020 - „Ce poți învăța la un laborator de filme documentare”

Îți povestesc trei participanți la diverse ediții ale Laboratorului fARAD.   „Mereu mă gândesc, apropo de toate proiectele astea trecute în online, că e de 100 de ori mai bine că se întâmplă așa decât deloc.” — Teona Galgoțiu  

in.Tm. / 30 oct. 2020 - „Ce-am văzut acasă și în cinematograf, la fARAD 7”

„Festivalul de film documentar a chemat filme românești din ultimii doi ani acasă, la cinema. Și publicul a răspuns apelului, în ciuda anului pandemic.” Un articol de Vlad Marko Tollea, pentru revista in.Tm. 

Arad/București, 18 septembrie 2020: fARAD rămâne „Acasă” la cea de-a șaptea ediție

Arad/București,  18 septembrie 2020 – fARAD 7 prezintă între 24 și 26 septembrie o selecție a celor mai bune documentare românești recente, reunite sub tematica „Acasă”. Evenimentul marchează reluarea proiecțiilor în sălile de cinema și se va desfășura la Cinema Arta și Cinema Grădiște.

Arad/București, 4 noiembrie 2019 – fARAD continuă în București, la UrbanEye (ARCUB/Cinema Elvire Popesco, 6-10 noiembrie 2019)

Arad/București, 4 noiembrie 2019 – Patru dintre cele 17 filme documentare prezentate la fARAD în acest an vor fi proiectate și în Capitală, în parteneriat cu festivalul UrbanEye, Revista Zeppelin și Centrul Cultural Expo Arte.

Arad/București, 10 octombrie 2019: Călătoria imaginară a filmelor fARAD 6 a ajuns la final

Arad/București, 10 octombrie 2019 – Cea de-a șasea ediție a Festivalului de film documentar fARAD - „Harta și teritoriile” s-a încheiat duminică, 6 octombrie, cu proiecția filmului „Havana, de la înălțime”. „Îl felicit pe regizor pentru un film atât de original și de frumos, atât din punct de vedere vizual, cât și al mesajului transmis” a exclamat unul dintre spectatori, la sesiunea de discuții cu Pedro Ruiz, autorul peliculei.  

Arad/București, 27 septembrie 2019 – Harta și Teritoriile - ediția a 6-a fARAD (Arad, 2-6 octombrie)

Arad/București, 27 septembrie 2019 – fARAD 6 anunță programul filmelor și al evenimentelor speciale, care vor transforma timp de o săptămână Aradul în locul de întâlnire al pasionaților de film documentar.  

Aradul Ascuns

fARAD 6 lansează campania #AradulAscuns Inspirați de documentarul „The Hidden City” al regizorului Victor Moreno, vă propunem să descoperim împreună fețele misterioase ale orașului nostru. Prin campania #AradulAscuns ne dorim să aflăm despre locuri și oameni, să imortalizăm orașul invizibil pe ale cărui străzi mergem zi de zi, fără să îl privim cu atenție. În drumurile tale obișnuite, scoate telefonul, pornește camera și surprinde un aspect urban care face Aradul atât de special. Trimite-ne fotografia pe aradulascuns@farad.ro, posteaz-o pe pagina ta, dă-ne tag în postare și folosește #AradulAscuns și #fARAD6.  Noi vom selecta cele mai reușite fotografii și te vom premia cu tricouri și invitații la party-ul de închidere al evenimentului.  

Arad/București, 5 septembrie 2019: Excursii virtuale la fARAD 6. Festivalul arădean de film documentar anunță programul ediției 2019 (Arad, 2-6 octombrie)

Arad/București, 5 septembrie 2019 – Festivalul de film documentar fARAD revine la începutul lunii octombrie pentru a șasea ediție la Cinema Arta din Arad, cu o selecție de filme premiate în marile festivaluri internaționale, reunite sub tema Harta și Teritoriile. „Ediția fARAD din acest an propune o selecție provocatoare de documentare care, pornind de la tematica orașului, explorează cinematografic noțiunile de spațiu și teritoriu geografic”, notează Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului.

Arad/București, 23 iulie 2019: Start înscrieri Laboratul fARAD 2019!

Laboratorul fARAD își așteaptă participanții la ediția 2019, care va avea loc între 1 și 6 octombrie, la Cinema Arta din Arad, în cadrul festivalului cu același nume. Destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, laboratorul abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema în cadrul unor ateliere intensive cu mentori recunoscuți la nivel internațional.

Arad/București, 11 iulie 2019: fARAD anunță tematica ediției din 2019 și un nou director artistic

După cinci ani în care expertiza ei curatorială a cimentat profilul Festivalului internațional de film documentar fARAD, Mona Nicoară, directorul artistic și co-fondator al festivalului, predă ștafeta. Identitatea participativă și intelectuală a evenimentului, profilul experimental și îndrăzneț al temelor și programării, calitatea invitaților și, nu în ultimul rând, inițierea și coordonarea Laboratorului fARAD s-au datorat în foarte mare măsura Monei, care alege acum noi provocări profesionale. Noul director artistic fARAD este Dimitris Kerkinos, o voce recunoscută în industria filmului european și un foarte experimentat curator de film documentar.

Arad/București, 17 octombrie 2018: fARAD 5 - O ediție provocatoare

Cea de-a cincea ediție a Festivalului de film documentar fARAD s-a încheiat duminică, 7 octombrie. În acest an, fARAD a provocat publicul să vorbească despre intimitate și despre nevoia de apropiere, tematica acestei ediții, Trup/Suflet, fiind primită cu entuziasm și curiozitate de peste cei 1600 de spectatori. Din festival nu au lipsit titluri premiate la marile festivaluri (Berlin, Tribeca, HotDocs, Veneția sau IDFA) și peste jumătate dintre acestea au fost prezentate în premieră în România.

Arad/București, 21 septembrie 2018: În căutarea intimității. Documentare fără prejudecăți la fARAD 5

Festivalul de film documentar fARAD propune la cea de-a 5-a ediție, care se desfășoară anul acesta în perioada 3-7 octombrie la Cinema Arta din Arad, o selecție de 12 filme inspirat selecționate, proiectate în prezența realizatorilor și conectate, mai mult decât oricând, la realitate.

Arad/București, 30 august 2018: Despre TRUP/SUFLET, la fARAD 5 (Arad, 3-7 octombrie 2018)

Festivalul de film documentar fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 3-7 octombrie cu o selecție variată și efervescentă de filme documentare premiate în marile festivaluri internaționale.  

Arad/București, 26 iulie 2018: Au început înscrierile pentru Laboratorul fARAD 2018

Laboratorul fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 2-7 octombrie 2018, în cadrul festivalului de film cu același nume. Autori recunoscuți ai documentarului internațional sunt mentori pentru tinerii profesioniști participanți la atelierele intensive ale Laboratorului.

Arad/Bucureşti, 12 octombrie 2017: fARAD 4 - Maraton irezistibil de filme documentare la Arad

Cea de-a patra ediţie a Festivalului de film documentar fARAD s-a încheiat duminică, 8 octombrie. Bucurându-se de un teren din ce în ce mai fertil de la o ediţie la alta, festivalul fARAD s-a extins, oferindu-le celor peste 1500 de spectatori, arădeni şi nu numai, o zi de festival în plus, un nou spațiu de proiecție (Cinema Grădişte), precum şi o serie de evenimente speciale.

Arad/București, 27 septembrie 2017: Aradul devine capitala filmului documentar între 4 și 8 octombrie

Festivalul de film documentar fARAD propune la cea de-a 4-a ediție o selecție de filme valoroase, majoritatea în premieră în România și proiectate în prezența autorilor. fARAD înseamnă și un laborator dedicat tinerilor documentariști, conferințe, dezbateri și consolidarea unei comunități fantastice de cinefili în vestul României. Festivalul se desfășoară anul acesta în perioada 4-8 octombrie la Cinema Arta și Cinema Grădiște (recent redeschis către public de Primăria din Arad).

Arad/București, 11 septembrie 2017: Despre celebritate și riscurile ei, la fARAD 4 (Arad, 4-8 octombrie 2017)

Inedit în peisajul național, festivalul explorează forme cinematografice diverse de reprezentare a realității, având ca temă la această ediție Celebritatea. În cuvintele Monei Nicoară, director artistic fARAD: „Ce este celebritatea? Să îți faci un nume, să ai renume, să te consideri un star? Renumele este, de fapt, o ficțiune, un alias, o mască. Documentarele complică lucrurile și mai mult: când autorii de film documentar vor să deconstruiască ficțiunea celebrității, se întâmplă să compună alte ficțiuni.”

Arad/București, 26 iulie 2017: Au început înscrierile la Laborator fARAD - ateliere intensive cu mentori reputați ai documentarului mondial, printre care Dana Bunescu și Erin Casper

Laboratorul fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 3–8 octombrie 2017 în cadrul festivalului de film cu același nume. Destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, laboratorul abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema, preluând modelul unor programe asemănătoare desfășurate de Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA.

Arad/București, 28 septembrie 2016: Laboratorul fARAD își anunță participanții la prima ediție

Romanian Film Initiative/Asociația Film ETC și 111 Film anunță selecția proiectelor participante la prima ediție a Laboratorului fARAD

Arad/București, 20 septembrie 2016: Documentare premiate la Veneția, Sundance și Berlin în premieră în România la cea de-a treia ediție a Festivalului de Film Documentar fARAD

Primăria Municipiului Arad, Romanian Film Initiative/Asociația Film ETC, 111 Film și Centrul Municipal de Cultură Arad anunță programul celei de-a treia ediții a Festivalului de Film Documentar fARAD, care va avea loc în perioada 6-9 octombrie 2016 la Cinema ARTA, Arad. Intrarea este liberă.