Arad/București, 28 septembrie 2016: Laboratorul fARAD își anunță participanții la prima ediție

Arad/București, 28 septembrie 2016 – Romanian Film Initiative/Asociația Film ETC și 111 Film anunță selecția proiectelor participante la prima ediție a Laboratorului fARAD. Laboratorul este organizat în parteneriat cu Scena9, alături de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, în cadrul Festivalului de Film Documentar fARAD, ce se va derula la Arad între 6-9 octombrie 2016.

Proiectele selectate și participanții primei ediții a Laboratorului fARAD sunt Fereastra lui Mircea Eliade (Andrei Răuțu & Flavia Barabas), Folk! (Gabriela Forfotă și Carmen Tofeni), La Belle Epoque (Daria Nistor și Marius Mihalcea) și Portret de familie cu bunică (Andra Tarara și Maria Salomia). Cei opt tineri realizatori vor participa între 6-9 octombrie la Arad la un laborator creativ unic în România destinat profesioniștilor filmului documentar, născut la sugestia comunității cinematografice arădene și parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA. Laboratorul constă într-un set de ateliere practice despre relația dintre componenta tehnică și cea artistică în documentarul creativ de cinema și din sesiuni de feedback creativ intensive pe proiectele selectate. Atelierul practic se va concentra la această primă ediție pe sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă și va fi susținut de Dana Bunescu, principalul monteur al noului val din cinematografia românească, responsabilă, printre altele, de montajul și design-ul de sunet pentru Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu și Things We Said Today (în lucru) — ambele de Andrei Ujică.

Printre regizorii care vor oferi sprijin creativ pe proiectele în dezvoltare ale participanților se numără Magnus Gertten (Suedia), Alexandru Belc, Titus Muntean, Vlad Petri (România), alături de echipa creativă a festivalui reprezentată de regizorul de film documentar Mona Nicoară, directorul artistic al festivalului, și criticul de film Mihai Chirilov, președintele festivalului.

Laboratorul fARAD este lansat în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului de film documentar fARAD, ce va aduce între 6-9 octombrie la Arad unele din cele mai valoroase documentare ale anului, premiate la cele mai importante festivaluri de film din lume precum Veneția, Toronto, Sundance, Berlin și Tribeca, multe dintre ele în premieră în România. Calendarul proiecțiilor și evenimentelor speciale poate fi consultat pe siteul festivalului la www.farad.ro.

fARAD este un eveniment fondat în 2014 de Romanian Film Initiative / Asociația Film ETC. (Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu), produs în parteneriat cu 111 Film, sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad. Direcţia artistică: Mona Nicoară.

Parteneri: BRD Groupe Société Générale, Scena9, Asociația CitiZenit
Cu sprijinul: Inspectoratul Școlar Arad, Fundația Cartea Călătoare, Asociația Nevăzătorilor – Filiala Arad
Partener media principal: Radio România Cultural
Parteneri media: RFI România, AaRC, Cinefan, societatesicultura.ro, Movienews, West TV, Special Arad, Arad Culture, Live Arad, Aradon,  actualitati-arad.ro, Arq, Glasul Aradului, inarad.tv

Descărcați:
1. Comunicatul în format word
2. Fotografie 1 - fARAD 2015. Credit foto: Ciprian Hord (Avangarda Crepusculară)
3. Fotografie 2 - fARAD 2015. Credit foto: Ciprian Hord (Avangarda Crepusculară)

Contact
Mirona Radu
info@farad.ro/0726.694.435