Salon Insula 42: Am I really free?

Salonul Insula 42 propune o dezbatere despre Libertate, tema celei de-a 8-a ediții fARAD, avându-i ca invitați pe Radu Muntean, Adina Pintilie și Mircea Cantor, într-o conversație moderată de Mihai Chirilov și Corina Șuteu.

Radu Muntean, al cărui nou film „Întregalde” este nu doar un succes de selecție în festivaluri internaționale (Cannes și NYFF 2021, printre altele), ci și o meditație intensă despre subiectul în jurul căruia regizorul și-a construit creația: rebeliunea. „Furia” latentă de a fi tu însuți e plătită de fiecare dată cu un preț, dar nevoia afirmată de libertate interioară e ceea ce definește omenescul din noi.

Cu „Touch Me Not”, Adina Pintilie a confirmat un talent extrem de original, tratând teme tabu dintr-un unghi reflexiv, filozofic și, în același timp, empatic. O creatoare preocupată de limitele libertății și de nevoia organică de a ne elibera de trăiri prefabricate.

De la acea lucrare video în care un lup este închis într-un cub alb cu o căprioară, trecând prin covoarele maramureșene cu modele de îngeri și coloana infinitului reconceptualizată în ADN, Mircea Cantor mânuiește eternul și efemerul, obligându-ne să înțelegem că tot ceea ce e limitare este, de fapt, autolimitare. Că libertatea gândirii și a spiritului e singura noastră garanție. Am I really free?, se întreabă artistul prin vocea lui Elias, fiul său cel mai mic, în noua expoziție de la galeria olandeză Stuk, care dă și titlul acestui Salon.

Ne vedem pe 4 septembrie la Salonul Insula 42, în compania celor trei artiști!

 

Adina Pintilie este regizoare și scenaristă, lucrând la granița dintre ficțiune, realitate și artă vizuală. Creațiile sale se remarcă printr-un stil vizual unic, prin curajul experimentului cinematografic și interesul fără compromisuri față de psihologia umană. În 2008 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Primul ei film, „Nu te supăra, dar...”, a câştigat în 2007 Trofeul Golden Dove la festivalul de film documentar DOK Leipzig şi a fost apoi proiectat la zeci de alte festivaluri din întreaga lume. Filmul ei de debut, „Touch Me Not”, a câştigat Ursul de Aur la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, în 2018. Adina lucrează acum la al doilea lungmetraj, Death and the Maiden. Este directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti, care a ajuns la cea de-a zecea ediţie. 

Radu Muntean este absolvent al Academiei de Teatru și Film, secția Regie Film. Lung-metrajul său de debut, „Furia” a primit cinci trofee ale Uniunii Cineastilor din România în 2002 (cel mai mai bun debut - Opera Prima, cel mai bun actor în rol principal - Dragos Bucur, cel mai bun actor în rol secundar - Andi Vasluianu, cea mai bună imagine - Vivi Dragan Vasile, cel mai bun montaj - Valentin Obretin). Cel de-al doilea film, „Hârtia va fi albastră”, a deschis Competiția internațională a Festivalului de la Locarno şi a fost recompensată cu Mențiunea specială a juriului, la Festivalul de Film de la Sarajevo.„Boogie”, următorul său lungmetraj a fost selectat la Cannes în 2008, în secţiunea Quinzaine de Realisateurs. „Marţi, după Crăciun” a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes din 2010, în secţiunea Un Certain Regard. Printre premiile obţinute de echipa aceluiaşi film, se numără şi distincţia pentru interpretare acordată Mirelei Oprişor la Festivalul de Film de la Sarajevo din 2010. De-a lungul carierei sale, Radu Muntean a semnat regia şi pentru numeroase spoturi publicitare, obţinând peste 40 de premii la festivaluri naţionale şi internaţionale de publicitate.

Mircea Cantor este pictor, regizor, sculptor, desenator şi artist al avangardei conceptuale. S-a născut în anul 1977, în Oradea. Locuieşte şi lucrează în Paris şi Cluj. A avut prima expoziţie în 1999, printre expoziţiile sale personale numărându-se: „Ciel Variable”, Frac Champagne-Ardennes, Reims (2007), „The Title Is the Last Thing”, Philadelphia Museum of Art (2006) şi „Burn to be Burnt”, GAMEC, Bergamo (2006). Producţiile artistice ale lui Mircea Cantor se înscriu în arta experimentală de tip intermedia, realizate cu minimum de mijloace pentru a obţine maximum de expresivitate, o expresivitate care decurge din mesajul transmis. Lucrările sale sunt expuse în cele mai mari muzee din lume cum ar fi de exemplu: Muzeul de Artă Modernă, New York, Walker Art Center, Minneapolis, Muzeul de Artă din Philadelphia, Pennsylvania şi altele.

Sâmbătă, 4 sept., 16:00, LIVE Facebook Insula 42 & fARAD