Despre Lab

E un fel de Hogwarts. O școală (aproape) secretă de inițiere în vrăjitorit filme. Recomand cu mâna pe inimă oricărui tânăr la început de drum. Un laborator concentrat pe substanță și pe interacțiunea de calitate cu tutorii și colegii. Mi se pare un privilegiu și o oportunitate să ai atâția oameni avizați în aceeași cameră care să îți ofere reacții la documentarul tău, daca e în faza de lucru. Cel mai mult au de câștigat filmele.”
– Lucian Mircu, participant Laborator fARAD 2017

“A fost o mare plăcere să particip la Laboratorul FARAD, atât în calitate de mentor, cât și de invitat al festivalului. Am apreciat foarte mult calitatea dialogului liber, pe măsura calității și experienței regizorilor și a celorlalți membri ai comunității cinematografice. Tema, structura narativă și chestiunile formale au fost abordate în egală măsură, propunându-se o serie de soluții practice la problemele participanților în faza de explorare și dezvoltare a proiectelor lor.”
– Pascale Lamche, regizor (Winnie) și mentor în cadrul Laboratorului fARAD 2017

Laboratorul fARAD revine la Cinema Arta din Arad între 2–7 octombrie 2018. Destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, laboratorul abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema în cadrul unor ateliere intensive cu mentori reputați ai documentarului mondial.

Lansat în cadrul Festivalului de film documentar fARAD în 2016, acesta este un laborator creativ unic, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA. Cea de-a treia ediție a Laboratorului fARAD este organizată în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale.


PROGRAM

Laboratorul fARAD 2018 va include o serie de sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților, alături de un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu pe durata a șase zile, având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă. Acestora li se adaugă și un seminar despre Muzica în filmul documentar susținut de Tristan Ferland Milewski, regizorul filmului Dream Boat și DJ My Name is Claude, autorul muzicii filmului.

Participanții vor fi expuși nu doar la informații de ordin tehnic sau formal, dar și la o întreagă rețea de sprijin profesional și mentorat continuu din partea unor profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea națională și internațională a documentariștilor. 

Temele abordate în cadrul atelierului practic dedicat sunetului de film documentar sunt:

  • planificarea și înregistrarea sunetului în producție, în priză directă,
  • principii pentru montajul de sunet în documentar,
  • prelucrarea sunetului din materiale de arhivă, 
  • reconstrucția sunetului pentru materiale brute mute, și
  • designul de sunet în documentar (fără a atinge muzica și scoring-ul). 

Pe lângă demonstrații și ilustrații din diverse filme, se va recurge și la o serie specifică de exerciții practice menite să extindă capacitatea tehnică și imaginația creativă a tinerilor documentariști și să înarmeze participanții pentru dezvoltarea și producția propriilor proiecte.

Absolventă UNATC, Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească (câștigătoare a Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2017 pentru montajul filmului Ana, Mon Amour, regizat de Călin Peter Netzer), dar și o pasionată de montajul de film documentar și producția, montajul și design-ul de sunet. Notabile în acest sens sunt creditele sale pentru Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu și Things We Said Today (în lucru) — ambele de Andrei Ujică, precum și documentarul filmat în stil cinéma vérité de Laura Căpățână, Aici… adică acolo, câștigător la TIFF 2013. 

Seminarul dedicat muzicii în filmul documentar va aborda:

  • relația dintre compozitor și regizor la construcția coloanei sonore și ilustrației muzicale a unui film;
  • structurarea colaborării la nivel creativ și emoțional, dar și în ceea ce privește logistica post-producției și așteptările pentru deliverables.


PARTICIPANȚI ȘI SELECȚIE

Laboratorul se adresează autorilor de documentare creative independente în faza de dezvoltare – regizori, alături de alți membri ai echipei creative (autori ai imaginii, sunetului, montajului sau producători creativi), care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar.

Cei interesaţi sunt rugați să se înscrie trimițând formularul de înscriere și materialele precizate pe adresa laborator@farad.ro până la data de 5 septembrie 2018, inclusiv.

Vor fi acceptate maximum 6 proiecte participante, selectate de board-ul festivalului fARAD și mentorii laboratorului, cu maximum doi participanți pentru fiecare proiect, iar anunțul selecției finale a participanților va fi făcut cel târziu 12 septembrie 2018.


CONDIȚII DE PARTICIPARE

Participarea la laborator, utilizarea echipamentelor de sunet pe durata atelierului practic  și cazarea sunt gratuite pentru toți participanții selectați, care își vor asigura însă costurile de deplasare la Arad și masa pe durata laboratorului.

Participanții se obligă să crediteze Laboratorul fARAD la finalizarea documentarelor cu mențiunea: "Un documentar dezvoltat în cadrul Laborator fARAD 2018".

Cea de-a doua ediție a Laboratorului fARAD s-a derulat între 3-8 octombrie 2017, beneficiind și de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, și a adus împreună 12 tineri documentariști: Cristina Haneș și Isabella Rinaldi (cu proiectul A rifle and a bag), Iulia Stoian și Maria Bălănean (Invizibilii), Andreea Dumitriu (La rând pentru o minune), Mihnea Rareș Hanțiu și Marius M. Bogdan, (No Body), Lucian Mircu și Mircea Gherase (Superhombre). Andra Tarara și Maria Salomia s-au reîntors la Laborator cu scurtmetrajul Despre moarte, dezvoltat în cadrul Laboratorului fARAD 2016 și inclus în selecția TIFF 2018. Regizorii Magnus Gertten (Suedia), Pascale Lamche (Marea  Britanie), Alexandru Belc, Titus Muntean, alături de mentorii Dana Bunescu și Erin Casper (SUA), care a susținut în cadrul Laboratorului un seminar despre Storytelling și montajul de documentar, alături de echipa festivalului reprezentată de criticul de film Mihai Chirilov și de președintele festivalului, Corina Șuteu, au oferit sprijin creativ pe proiectele în dezvoltare ale participanților.

Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați:
Mirona Radu – laborator@farad.ro / 0726.694.435