Documentarul și literatura: Un Salon Insula 42 cu Radu Pavel Gheo, Oana Doboși, Raluca Selejan, introdus de Corina Șuteu
În parteneriat cu Librăria La Două Bufnițe
Un Salon Insula 42 ale cărui gazde sunt, de aceasta data, extraordinarele librărese de la La Două Bufnițe, în dialog cu scriitorul Radu Pavel Gheo despre filmul care se afla pe primul loc în clasamentul documentarelor românești de la Gala fARAD I ♥️ DOC.
Se uită scriitorii la filme, dar la documentare?! Și dacă o fac, ce poveste țes în jurul felului în care le văd?
Literatură și documentar, două moduri de a spune povești despre realitate și magia ei - de data asta fără imaginile lui Brauner, ci pornind de la provocarea pe care o reprezintă comentariul critic al unui scriitor asupra imaginilor care se mișcă.
Colaborarea cu librăria La Două Bufnițe include și o librărie pop-up deschisă în foaierul de la Cinema Arta pe perioada festivalului.
Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa) este prozator, eseist și traducător. A publicat, printre altele, volumele „Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a” (Polirom, 2003; 2004; 2013; 2023), „Românii e deştepţi. Clişee mioritice” (Polirom 2004; 2006; 2014), „Fairia – o lume îndepărtată” (Polirom, 2004; 2016), „DEX-ul şi sexul” (Polirom, 2005; 2016), „Noapte bună, copii!” (Polirom, 2010; 2017), „Disco Titanic” (Polirom, 2016; 2022), „Străin în țară străină” (Editura Universității de Vest, Timișoara, 2017) și cel mai recent „Recuperări” (Editura Universității de Vest, Timișoara, 2023). A tradus aproximativ treizeci de volume, majoritatea de ficțiune, din autori ca Ernest Hemingway, Francis Scott Fitzgerald, John Fowles, Philip Roth, David Lodge, Cormac McCarthy etc. De asemenea, a lucrat ca redactor de carte pentru Editura Polirom. În prezent este lector universitar la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Este editorialist la săptămânalul Suplimentul de cultură din Iași şi la revista Orizont din Timișoara. În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 – membru al PEN Club România.
Oana Doboși este absolventă a Facultății de Litere din Timișoara UVT specializarea Franceză-Română cu un masterat în Politici editoriale la Universite Paris XIII cu o experiență de peste 10 ani în managementul cultural și editorial co-fondatoare și managing partner a librăriei independente La Două Bufnițe. A coordonat editorial cataloagele expozițiilor Victor Brauner: Invenții și magie și Brâncuși: surse românești și perspective universale publicate de Fundația Art Encounters. Când nu e la librărie îi place să călătorească să organizeze petreceri cu mulți mulți prieteni și să facă balet. Când citește îi place să fie singură singură.
Absolventă a Facultății de Litere din Timișoara, specializarea Română-Engleză și a masteratului de Managementul Resurselor Culturale, Raluca Selejan are experiență în comunicare și organizare de evenimente culturale și este managing partner al librăriei independente La Două Bufnițe. Pasionată de cărți și de lectură, adică Bufniță de profesie, îi plac arta și muzica și cel mai mult, după citit și librărit, îi place să povestească cu alți librari despre meseria lor și să meargă la concerte.
Luni, 27 nov., 12:00
FB Insula 42 & fARAD