Laborator fARAD 2022

O componentă importantă a Festivalului de film documentar fARAD, Laboratorul fARAD revine, între 7-11 septembrie 2022, la formatul extins care l-a consacrat (mai multe detalii despre edițiile anterioare).

Ediția 2022 va include sesiuni de feedback creativ cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților, alături de un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă. Laboratorul se va derula la Sala mică a Cinema Arta din Arad, în cadrul celei de-a noua ediții a Festivalului de film documentar fARAD.

Laboratorul se adresează autorilor de documentare creative independente aflate în diferite stadii de dezvoltare, inclusiv proiecte aflate în stadiul rough cut – regizori, alături de alți membri ai echipei creative (autori ai imaginii, sunetului, montajului sau producători creativi), care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar.

Lansat în cadrul Festivalului de film documentar fARAD în 2016, acesta este un laborator creativ unic, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA. Participanții sunt expuși nu doar la informații de ordin tehnic sau formal, dar și la o întreagă rețea de sprijin profesional și mentorat continuu din partea unor profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea națională și internațională a documentariștilor.  

Participarea la laborator, utilizarea echipamentelor de sunet și montaj pe durata atelierului practic, precum și cazarea sunt gratuite pentru toți participanții selectați, care își vor asigura costurile de deplasare la Arad și masa pe durata laboratorului (micul dejun și prânzul sunt coordonate de organizatori contra unui tarif de 90 euro).

Inițiat și produs de Insula 42 (fostă Asociația Film ETC), Laboratorul fARAD 2022 este realizată cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei și al Uniunii Cineaștilor din România.


DESPRE ATELIERUL DEDICAT SUNETULUI DE FILM DOCUMENTAR

Temele abordate în cadrul atelierului practic intensiv susținut de Dana Bunescu având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă sunt:

 • planificarea și înregistrarea sunetului în producție, în priză directă,
 • principii pentru montajul de sunet în documentar,
 • prelucrarea sunetului din materiale de arhivă, 
 • reconstrucția sunetului pentru materiale brute mute, și
 • designul de sunet în documentar (fără a atinge muzica și scoring-ul).  

Pe lângă demonstrații și ilustrații din diverse filme, se va recurge și la o serie specifică de exerciții practice menite să extindă capacitatea tehnică și imaginația creativă a tinerilor documentariști și să înarmeze participanții pentru dezvoltarea și producția propriilor proiecte.

Absolventă UNATC, Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească (câștigătoare a Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2017 pentru montajul filmului Ana, Mon Amour, regizat de Călin Peter Netzer), dar și o pasionată de montajul de film documentar (în special atunci când include materiale de arhivă) și producția, montajul și design-ul de sunet. Notabile în acest sens sunt creditele sale pentru Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu șThings We Said Today (în lucru) – ambele de Andrei Ujică, documentarul Aici… adică acolo deLaura Căpățână, câștigător la TIFF 2013, Distanța dintre mine si mine, pentru care a semnat și regia, alături de Mona Nicoară, sau colaborările sale cu regizorul Radu Jude, printre care Țara moartă sau Babardeală cu bucluc sau porno balamuc.

 

ÎNSCRIERE ȘI SELECȚIE

Cei interesaţi să participe la Laboratorul fARAD 2022 sunt rugați să transmită formularul de înscriere (completat în limba română sau engleză), care să includă materialele precizate mai jos, pe adresa laborator [a] farad.ro până la data de 18 august 2022, inclusiv:

 • CV și filmografie completă;
 • un documentar de scurt sau lung metraj realizat de regizor (încărcat pe vimeo/youtube cu parolă);
 • un scurt eseu despre viziunea creativă a regizorului (maximum 1000 de cuvinte);
 • sinopsisul proiectului în dezvoltare (maximum 300 de cuvinte);
 • treatment-ul proiectului de documentar propus pentru dezvoltare (maximum o pagină, indiferent de lungimea proiectului);
 • un material (între 10-60 minute) reprezentativ pentru proiectul propus pentru dezvoltare (încărcat pe vimeo/youtube cu parolă).

Anunțul selecției finale a participanților, realizată de board-ul festivalului fARAD și mentorii laboratorului, va fi făcut cel târziu la 25 august 2022.

La ediția fARAD 2022 vor fi acceptate maximum 5 proiecte în dezvoltare, cu maximum doi membri ai echipei creative pentru fiecare proiect, care se angajează să participe la toate sesiunile Laboratorului. Este necesară o bună cunoaștere a limbii engleze.

Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați:
laborator [a] farad.ro / +40-755-144-144